5 מחשבות על גינה טיפולית

בימי לימודי בטכניון, התנדבתי בבית ספר לילדים עם צרכים מיוחדים. ספציפית שם הילדים והנוער היו בעיקר עם שיתוק מוחין, אבל תחום הצרכים המיוחדים באוכלוסיה שלנו, על כל שונותו וגווניו, הפך לקרוב לליבי.

חשוב לשים לב, לתכנון עבור אנשים עם צרכים מיוחדים, בין אם בעלי מוגבלות ובין אם קשישים, לייצר מקומות טובים עבורם ועבורנו
אם אתם שוקלים לייצר מרחב טיפולי חקלאי במקום ציבורי, או אזור בגינה הפרטית עבור בן משפחה עם צרכים מיוחדים, ריכזתי כמה תובנות ממחקר שביצעתי לפרויקט שאני עובדת עליו כרגע לגוף ציבורי.

יצירת גינה טיפולית המספקת את הצרכים החושיים של אנשים עם אוטיזם היא פרי של מאמץ מתחשב ומכיל. גינות כאלה יכולות להציע סביבה טיפולית ומרגיעה תוך גירוי החושים בצורה מבוקרת וחיובית. להלן חמש תובנות מעשיות לקחת בחשבון כשאתם מתכננים גינה טיפולית:

  1. שלבו צמחים ומרקמים ידידותיים לחושים:

אחד השיקולים המרכזיים בתכנון גן חושי עבור אנשים עם אוטיזם הוא בחירת הצמחים והמרקמים המדוייקים. קיימת חשיבות רבה לבחירת צמחים בעלי טקסטורות, ריחות וצבעים מגוונים. לדוגמה, את יכולה לכלול עלים רכים וקטיפתיים, עשבי תיבול ריחניים ופרחים צבעוניים. אלמנטים מגוונים אלו יוצרים חוויה רב חושית, המאפשרים למבקרים לגעת, להריח ולהתפעל מהגן. הימנעות מצמחים קוצניים או קוצניים היא חיונית כדי להבטיח בטיחות למשתמשים.

  1. ספקי אזורים נפרדים לכל חוש:

כדי לתת מענה לצרכים חושיים שונים, רצוי לחלק את הגינה לאזורים שונים. כדאי ליצור אזורים המעודדים קשר עם הסביבה דרך מגע, ריח, צליל וגירוי חזותי )התבוננות). ניתן לעצב כל אזור כך, שיתמקד בחוויות חושיות ספציפיות. לדוגמה, אזור מגע יכול לכלול צמחים בעלי טקסטורות מעניינות, בעוד שבאזור קול בו לדוגמא יהיו פעמוני רוח או גופי מים, עם צלילי מים מפכפכים. חלוקה כזו, עוזרת לאנשים עם אוטיזם להתמקד בחוויה חושית אחת בכל פעם, ולמנוע עומס חושי.

  1. צל וישיבה נוחה:

הצללה, חיונית ליצירת סביבה נוחה ומכילה. אנשים עם אוטיזם עשויים להיות רגישים לאור השמש וזקוקים לאזור מוצל בו הם יכולים להירגע וליהנות מהגן. התקנת פרגולות, סוכות או מבני צל אחרים יוכלו לספק צל חלקי. בנוסף, אפשרויות ישיבה נוחות, כגון ספסלים או ישיבה נוחים (ארגונומיים), צריכות להיות ממוקמות באופן אסטרטגי ברחבי הגן כדי לאפשר למבקרים לנוח ולהתבונן בסביבה.

  1. הימנעו מגירוי יתר:

חשוב לפעול למזעור מקורות פוטנציאליים לגירוי יתר בגן החושי. זה כולל הימנעות מרעשים חזקים ופתאומיים, עומס חזותי מוגזם וריחות חריפים. שימוש במחסומים טבעיים כמו גדר חיה או שיחים יכול לעזור ליצור תחושת סגירה חלקית, ולהפחית הסחות דעת חושיות מהסביבה החיצונית. תכנון ותחזוקה מוקפדים יעזרו בהבטחת חוויה חושית מרגיעה ומבוקרת.

  1. צור את כל האזורים לגירוי החושים בצורה בטוחה וידידותית למשתמשים:

הקפדה על בטיחות בגן החושים. השימוש בתכונות מים, פעמוני רוח ואלמנטים למישוש כמו אבני דריכה, אלו רק דוגמאות לאלמנטים שיכולים לעורר את החושים. חשוב לבדוק באופן קבוע ולתחזק את האלמנטים הללו כדי למנוע סכנות כלשהן. השבילים צריכים להיות מתוחזקים היטב, השיחים במידות שנקבעו מראש, אלמנטים מקובעים, להפחית את הסיכוי לסכנת מעידה וכו'. אם בגן משחקים רגיל הכוונה היא לייצר אפשרויות מגוונות ובטוחות לילדים בהם יוכלו לקחת סיכונים מחושבים, כאן, מבקרים עם אוטיזם צריכים דגש על אפשרויות שמסייעות לחשיפה לחדש חקר וגילוי, תוך שמירה על בטיחותם, הפרדה והימנעות מעומס יתר.

לסיכום, תכנון גן חושים לאנשים עם אוטיזם כרוך בגישה מחושבת ומקיפה. שילוב אלמנטים חושיים מגוונים, מתן צל וישיבה נוחה, מזעור גירוי יתר והבטחת בטיחות הם עקרונות מפתח. על ידי מעקב אחר תובנות אלו, תוכלו ליצור גן מסביר פנים וטיפולי המספק את הצרכים החושיים הייחודיים של אנשים עם אוטיזם, מטפח תחושת שלווה וחיבור עם הטבע. נדרשת מידת הכוונה רבה יותר לרמוז על סוג הפעילות המוצע בכל מקום. החומרים צריכים להיות חזקים ועמידים במיוחד.

שתפו את הפוסט

רוצה לדעת עוד על פרויקטים של גגות ירוקים?

עוד מאמרים מקצועיים

איך לקבל את המשרד הכי שקט, גם בשכונה הכי רועשת?

משרדי יוטיוב YouTube בסאן ברונו, קליפורניה- ארה"ב, בנו גג ירוק של כ6500 מ"ר, בעלות משוערת של 700000-1100000 דולר.

למה לא להפוך את הגג שלכם לשדה חקלאי?

שניה לפני שמחליטים לא לגדל מזון על הגג, בהשאלה מנאום ראש הממשלה נתניהו בניו יורק – "בוא נדבר דוּגרי, כמו שאומרים במזרח התיכון"

נוף ירוק, נוף רחוק

הנוף הרחוק מגורדי השחקים הוא נפלא, החניות ונוף הרכבים הקרוב לבנין מוגדר כאזור נוחות. למי זה נוח, אם אנחנו נאלצים להסיט את המבט?

דברו איתנו

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם